HTML

Friss topikok

A zenék világa

Akár régi, akár új, a stílus is mindegy - a LÉNYEG: hogy HANGOSAN SZÓLJON!

Címkék

2000s (2) 90s (24) dance (18) magyar (2) music (22) r&b (13) rap (12) retro (24) rock (6) soundtrack (1) zene (24) Címkefelhő

S-zóljon hangosan a disco...

2013.08.10. 15:16 | retrodj | Szólj hozzá!

Ezzel a találó sorral a célegyenesbe kanyarodunk. Talán az egyik leghosszabb blog bejegyzését szültem meg. Rengeteg kutatás, keresgélés előzte meg, ezt a pár sort. Szóval tessék értékelni!


S club 7
Milyen hatalmas ötlet volt az ifjúságot megcélozni egy fiatalos zenés sorozattal. Számomra ott bukott a kirakat együttes (3 srác és 4 hölgy), hogy eladták pubertásoknak a huszonéves srácokat és lányokat. Persze ettől függetlenül helyük van az ’S’ betűs előadók között.

Salt n Pepa
Kilencvenes éveket azért is szerettem, mert sokrétű stílust ölelt fel. Beköszöntött a klubzenék aranykora, de a tengerentúlról egyre nagyobb teret hódított a feka zene. Úttörője az a Salt n Pepa volt, amelynek olyan nagy slágerei voltak, mint a Push It, vagy a Let’s talk about sex, baby…

Santana
Ha már keveredés. Itt van Carlos Santana, a mexikói gitárfenomén. Igaz, hogy énekelni nem nagyon szokott, de mindig telitalálat, ahogy a felvételeihez megválogatja az énekeseket. Ez is egy adottság. Főleg, hogy Rob Thomas, Chad Kroeger vagy épp Wyclef Jean nem egy stílusirányzathoz tartoznak!

Sarah Brightman
Úgy látszik, hogy ez a bejegyzés tényleg sokszínűre sikeredik. Most kicsit lassítunk és egy elitebb helyre megyünk zenét hallgatni. Ha visszaemlékezek arra, hogy több hétig vezette a német VIVA slágerlistáját, ökölbe szorul a kezem. Irritált és képtelen voltam végighallgatni. Mára – felnőtt fejjel – megtanultam elfogadni és tisztelni a számomra idegen műfajt is.

Sash!
A német lemezlovas csapat valójában nem egy embert takart – de ez kit érdekel? 1997-es év egyik legnagyobb slágere lett az Ecuador. Ami külön figyelemre méltó – viszont most tűnt fel: rengeteg slágert idegen nyelvezetre írtak. Adalante, With my own eyes, La primavera… Emlékeztek rá?

Sasha
Még egy előadó, aki a német tábort erősíti. Ki hinné, hogy még ma is próbálkozik?! Az első lemeze óta folyamatosan magát múlja alul. Vagy talán nem jött be a stílusváltás. Azért el kell ismerni, hogy énekelni azt tud. Ráadásul 1-2 dala még most is fel-felcsendül a rádiók játszási listájában.

Savage Garden
Hogy én mennyire szeretem ezt az Ausztrál bandát! Nagyon jó gitárbetétek mellé, egy nagyon jól éneklő pali jár. Persze anno az egyetlen balladáért szerették meg a csajok – közte nálunk otthon a lányok is. Nekem mégis az első két sláger jön be leginkább tőlük. Kizárt, hogy erre ne emlékezzen valaki!

Scatman John
Ki gondolta volna, hogy érett felnőttként is előnyünk származhat a beszédhibából? Gyerekkori dadogásának köszönhetően az egyik legsikeresebb retro számmá nőtte ki magát a Scatman. Feldolgozásokat élt meg, filmbetét-dalként is előszeretettel használják. Sajnos a szerző már a kilencvenes évek végén elhunyt Los Angeles-be. De emlékét ezek a felvételek őrzik…

Scooter
Elérkeztünk megint egy hosszabb kitérőhöz. Egyik legnagyobb kedvencem a Scooter. Lassan 20 évet ölelnek fel a zenei életben, több irányvonalat is meglovagoltak, de a legsikeresebb korszak szerintem az első és második etap volt. (1993-2002). Persze ettől függetlenül az összes felvételüket meghallgatom. Hogy örültem, amikor Hamzi a harmadik albumukat átmásolta nekem is kazettára. (itt a fiataloknak üzenem: keressetek rá, hogy mi az a magnókazetta – aki nem tudná).
Hyper, hyperMove your assFriendsEndless summerLet me be your ValentineRebel YellI’m ravingNo fateFaster Harder Scooter

Seal
Na ki döngette a modell Heidi Klumot? Ki énekelt több betétdalt (Batman és Michael Jordan filmekhez)? Ki az akinek annyira érdes a hangja, hogy az már jó? Persze, hogy Seal! Olyan érdekes az arca, mint a hangja, de van rá kereslet és meg is értem, hogy miért!

Selena
Tragikus sorsú amerikai-mexikói énekesnő. Nagyobb jövőt jósoltak neki, mint Gloria Estefannak. Az elborult agyú, sikkasztó személyzetis alkalmazottja lelőtte és 23 évesen életét vesztette. Ha érdekel bárkit az élete, akkor ajánlatos megnézni a Dalok szárnyán c. filmet. (főszerepben a kezdő J. Lo-val).

Sequential One
Hogy mennyire éles a szemem, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az együttes feloszlását és egy új név alatt működő DJ-t össze tudtam kötni. Nem volt ám akkoriban internet. Na és, hogy kiről van szó? ATB-ről. A kezdeti sikeres felvételek után, távozott az énekesnő. A monoton tucc-tuccra pedig még nem voltak vevők a zeneszeretők. Stílus és névváltás után pedig irány a csúcs….

Shabba Ranks
A hivatalos felvétele minden CSABA nevű embernek. Sosem értettem, hogy egy külföldi felvételben miért említették meg a nevet. A hamisítatlan kilencvenes évek benne van azért a zenében!

Shaggy
Na miszter lova, lova…  Ezt  a számot akarta kérni az a kedves hallgató, aki ritka lazán be volt baszcsizva. Persze az eredeti itthon egy farmerreklámként terjedt el. Viszont amivel befutott a jamaikai énekes, utáltam – de ez is megváltozott a korral, ahogy felnőttem!

Shanice
I Love Your Smile a legsikeresebb felvétele az amerikai RNB énekesnőnek. Őszinte leszek: elsőre fogalmam sem volt, hogy ki is a hölgy. Megnéztem a neten az biográfiáját és továbbra sem ment. Viszont a zenéjét ki az a bátor, aki letagadná. 1991-es a szám, de mégis el tudom énekelni a refrént. Mi ez, ha nem retro?

Sheryl Crow
A bukott angyal barátnője. Lance Armstrong érte hagyta el feleségét. Bár ez nem teljesen a kilencvenes évek története. Viszont a hölgy egész jól énekel. Miért van az, hogy amit kiskoromban utáltam (felvételt), felnőttként egész jónak tűnik? (a megfejtők között kisorsolom a zoknimat)

Simply Red
Az aranytorkú, vörös hajú énekes. Apám, de mennyire utáltam ezt a tagot. Ráadásul most itt megjegyezték mellettem, hogy ezzel nem vagyok egyedül.  (a másik észrevétel egy hölgytől jött) Ergo nem nevezhettek irigynek! Tényleg irritáló a pali – de a zenéjük mégis kelendő volt!

Sin With Sebastian
Forrósodik a hangulat! Ugye megmondtam, hogy mennyire sokrétű zenékkel jöttem ma? Az egyik legnagyobb kakukktojás ez a formáció. Kicsit meleg, kicsit dilis és kiadtak pár számot – amire sokan ráugrottak. Egy buktató azért volt. A klipet megmosolyogja az ember, de ugyanezt adták elő a színpadon is, amely egy Total Dance vagy Viva Comet díjátadón inkább szánalmas volt…

Sinead O’Connor
Az egyszámos kopasz néni. Ennyiben össze tudom foglalni a munkásságát. Mégis kénytelen voltam megemlíteni, nehogy szó érje a ház elejét!

Sisqo
Most pedig a hölgyeknek üzenem: szünet következik, amíg a férfiakkal kielemezzük Sisqo (Dru Hill) Thong Song felvételét. Nekem leginkább a fehér homokos tengerpart és a gépjármű park látványa tetszik, meg az a kismillió tangás csaj, akik ott vonaglanak…

Sixpence None the Richer
Ezt a betétdalt szándékosan szedtem külön részbe. Nem hiszem, hogy csak a zenék maradtak meg nekünk a kilencvenes évekből. Freddie Prince Jr, Sarah Michelle Gellar, Jennifer Love Hewit és a többiek, akik megannyi tini nyálfilmben szerepeltek (pedig bőven huszonévesek voltak már akkor). Amerikai pite finomított változatai…

Skee-lo
Az első kazettáim egyikén található Skee-lo felvétele. Azt hittem (rosszul), hogy ismert lesz a pali, de csak egy slágeres tag maradt. Viszont jó hír! Még mindig megvan ez a kazi! :-)

Snap
Korábban biztosan említettem, hogy rokoni kapcsolatokon keresztül közel kerültem a rockysokhoz. Ez az együttes is ugyanezen unokatestvérem által került az utamba. A kilencvenes évek első felét meghatározó együttes nagy kedvencem volt.

Snoop Doggy Dogg
1993-ban robbant a bomba. Egy fiatal amerikai srác meghódította a slágerlistákat. Persze idővel átalakult zeneileg, némileg a neve is, de a szokott minőséget garantálja. Olyan sok arca van, hogy lassan nincs olyan stílusirányzat, amelybe ne tenyerelt volna. Persze a filmes világot is meglovagolta, ahogy kell. Most nézzük csak, milyen is volt anno, a nagy Snoop

Snow
A hópehely repperének sok só nem jutott. Egészen Ice Mc-ig, aztán Eminemmel zárult a hosszú lista. Kettőjük közé, csak Snow jutott. Azért a hadarós szövegmondást betanulni nem lehet, csak hallgatni. Ellenben Scatman mellett még egy példa, hogy beszédhiba is elég az ismertséghez…

Solid Harmonie
Brit lánycsapat, amelyet a Spice girls elődjének szántak. Felmérték a piacot, kiadtak egy pár slágert és ennyi. Majd idén újra összeálltak, hogy meghódítsák a világot. Hány és hány ilyen történetet tudnék mondani kapásból. De nem teszem. Helyette inkább hallgassunk meg tőlük 1-2 felvételt. Igazi csajos zene. (lányoknak a zene és szöveg, fiúknak a látvány szól).

Soul Asylum
Több lemezzel a hátuk mögött mindenkinek ismernie kéne 1993 legjobb rock felvételéért felelős bandát. Viszont nem lennék meglepve, ha a csapat neve senkinek nem mond semmit. De, az eltűnt gyerekekről szóló Csellengők betétdala volt… Innentől pedig mindenki tudja már, mire is gondolok!

Sound Of Seduction
Egyre-másra törnek fel az emlékek, amint ilyen felvételeket hallok, mint a ’Feel like dancing”. Pedig bugyuta egyszerű tingli-tangli dallamokból áll az egész zene. De kit érdekel. Hiszen a lényeg a party hangulat!

Soundlovers
Egy szóval tudom jellemezni ezt a felvételt. IMÁDOM! Persze, ezt is feldolgozták (de hányszor), de sosem ütött akkorát, mint anno. Ráadásul szerintem, ha van mondanivalója egy klipnek, akkor sokkal szerethetőbbé válik az. A hideg csaj, kimért gyilkosként pózol és nagyon hitelesen játszotta a szerepét. Én kérném is, hogy üssön, vagy legalább fenekeljen el! Nyamm! :-)

Space Frog
Ezt a srácot csak egy kábítószeres dílernek nézném, viszont a nővérem agyba-főbe ezt hallgatta. Nekem csak egy tucatzene volt. Viszont most kivételesen csukjátok be a szemetek Ti is, adjatok hangerőt amíg szól a felvétel…  na ugye, hogy ugye?

Spice Girls
Minden csajnak példaképe és minden pasi vágyálmát testesítette meg a brit ötösfogat. Üstökösként robbantak a köztudatba és a nagy siker után szétesett a banda. Halkan megsúgom: engem nem lepett meg. A fiúbandák akár 10-15 évet is lehúzhatnak, míg a nők nem (szülés, hiszti, pasizás, házasság). Nekem is volt kedvencem a Fűszeres csajok között… és nektek?

Spin doctors
1992 egyik legnagyobb tengerentúli rock sikere a Two Princes volt. Ez annyira egységes, velős és kerek információ volt, hogy szerintem lépjünk Amerikából vissza Németországba…

Squeezer
…hiszen itt a bugyuta nevű és nevükhöz hasonlóan egyszerű slágereikhez. Két (eleinte csak egy) pasi és egy csaj megtáncoltatták a népet. A kék farmerrel, édes csókokkal is csak Ők tudtak kirukkolni. Viszont nagyon remélem, hogy az énekesnő nem tátogott. Ha így van – áll az elméletem a csinos és jó torkú énekesnőkről…

Stakka Bo
Mutatós csaj után pedig jöjjön egy – számomra – beszédhibás pali. Azt kár lenne elvitatni tőle, hogy 1993-ban nagyot durrantott. Aztán ahogy megismerte mindenki a nevét, el is tűnt. Igen – ez jellemző volt a kilencvenes évekre. Valódi unikum – már csak egy kis sör hiányzik mellőle.

Stardust
Mennyire imádtam ezt a számot is. Már javában a középiskolának a padját koptattam és a walkmanben állandó jelleggel ez is szólt. (akárcsak a Scooter) Viszont ez a szám, egy nagyon jó kis klippel is készül a nézőinek.

Stefan Raab
Aki – csak úgy, mint én – a német VIVA-n nőtt fel, tuti ismerős a pali. Beszélgetős műsorokban jeleskedett és Ő is, mint a többi VJ – adott ki pár felvételt. Azóta komolyabb csatornára és műsorokba távozott. Kicsit hasonlít Sebestyén Balázs karrierjére.

Steps
Aki ezt a brit csapatot összerakta, pontosan tudta mit csinál. Kell bele mindenféle kinézetű, nemű, tudású emberke. Szép fiúk, jól éneklő VAGY jól kinéző csajok. A nyakamat teszem rá, hogy itt is csak 2-3 tag tud énekelni.

Stereo MC’s
Maradjunk még a szigetországban. Van egy hipp-hopp csapat, amely már a nyolcvanas években is működött. Az igazi sikereit pedig a múlt század végén érte el. Hangerőt felnyomni, garantált a basszus!

Sweetbox
1990-es évek végén volt egy rap-pop csapat, amelynek a legnagyobb slágerét még ma is előszeretettel játszák a rádiók. Nem véletlen. Amúgy szerintem sikeresebb maradt volna a formáció, ha nem válik ki a színes bőrű énekesnő, bár ez személyes véleményem csak.

SWV
Lassan a végére érünk az ’S’ betűnek. Viszont, hogy teljes legyen a zenei repertoár, emlékezzünk meg az amerikai R’n’B csapatról is. Egy hétvégi lazuláshoz, vagy a nyári estén a pároddal eltöltendő összebújáshoz ajánlott.


Mára zárul a zenedoboz. Elég sok együttest elemeztünk ma ki, nem? Ráadásul biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt 1-2 olyan előadója, felvétele a mostani alkalommal, amelytől nosztalgiázni támadt kedve. Feltörtek a régi emlékek…

Legközelebb is érdemes beszállni az időgépbe, hiszen hozom a csajok kedvenceit: Take That vagy Tarkan személyében. De csajok is lesznek: Tina Turner (rock nagyi), Tania Evans vagy épp a Tic, Tac, Toe… Akkor is nézzetek be!

Címkék: retro zene r&b dance 90s music rap sláger

A bejegyzés trackback címe:

https://loudmusic.blog.hu/api/trackback/id/tr95454921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása