HTML

Friss topikok

A zenék világa

Akár régi, akár új, a stílus is mindegy - a LÉNYEG: hogy HANGOSAN SZÓLJON!

Címkék

2000s (2) 90s (24) dance (18) magyar (2) music (22) r&b (13) rap (12) retro (24) rock (6) soundtrack (1) zene (24) Címkefelhő

2000 után - II. rész (2002)

2014.08.10. 18:45 | retrodj | 6 komment

2002-ben tovább folytatódott a változás - nem csak a zenei életben. Az igazi dance formációkat kezdték leváltani a lemezlovasok. Ennek okait máig nem értem. Gazdaságosabb? Vagy egyszerűen kifogytak az ötletekből? (...erre lesz bőven példa a mostani bejegyzésben és később is)


Legyünk hagyományőrzők. Kezdjük a sort a lányokkal. Vannak, akik ekkor kezdték megalapozni későbbi sikereiket. Erre jó példának szolgál Pink. Lehet, én vagyok elfogult, de nekem a régi zenei világa, stílusa jobban tetszett! Itt-ott azért van visszakanyarodás a gyökerekhez, de már nem az igazi. Shakira mellett néhány ismert hölgy is kidobott 1-2 sikeres kislemezt. (Céline Dion, Sophie Ellis-Bextor, Gyűrűk urás Enya, Anastacia, Britney Spears és Sarah Connor). A "régi" motorosok közül egyet szeretnék kiemelni. Pontosan azért, mert Ő is egy feldolgozással jött ki.
Jennifer Lopez első lemeze szerintem nagyobb sikert ért el, mint az azt követő összes-együttvéve! Elindult egy Rap-R'N'B vonalon, de mennyire hiteles ez? Luniz - I got 5 on it alapját nyúlta le a hölgy.
Itt egy másik koppintós - új indulóként egy Tarkan számot adott ki Holly Valance. (ha valakinek ismerős lenne, az nem a véletlen műve. Néhány dal után átnyergelt színésznőnek és láthattuk az Elrabolva c. filmben is). Ugyanilyen karriert mondhat magának Christina Millian is. Próbálkozott a zeneiparral, de színészként is láthatta a nagyérdemű.
Új indulóként megemlíthető még 2002-ből Avril Lavigne és a Complicated. Aztán az egyik év slágerét szolgáltató Vanessa Carlton elzongorázott a naplementében. Nekünk mégis csak innen lesz emlékezetes.
A sort pedig egy híres színésznővel zárom. Kate Winslet - aki túlélte a Titanicot is - egy rajzfilmhez készített betétdalt.


Hogy mennyire markáns változás söpört végig a zenei világon, hűen tükrözi a férfiak mezőnye is. Hiszen Enrique-n kívül nem volt más, aki tetszeleghetett a 'jó pasi' szerepben. Talán még David Charvet volt, aki megpróbált kitörni, de nem sok sikerrel. (Ő is ismerős lehet: Baywatch, Melrose Place)
S jöttek-mentek ismert (vagy kevésbé ismert) arcok. Úgy, mint Bryan Adams, Marilyn MansonLenny Kravitz és Ozzy Osbourne. A végére pedig ismét egy betétdalt kiadó előadót hagytam. (igaz duettről van szó) A nagyon várt (és bukott) Pókember slágert Chad Kroeger és Josey Scott adta elő.


Folytassuk akkor a rockzenével - hiszen a férfiak között többségében innen kerültek ki a szóló művészek. Az év legnagyobb slágerét a Linkin Park adta ki. Akkora durranás volt az első lemezük, hogy kénytelenek voltak egy remix-változatot készíteni belőle. Mike Shinoda (és két társa) besegített az X-ecutioners formációba is. 
Az év másik nagy felfedezettje a P.O.D volt. Sötét és kemény zenei világuk rögtön megfogott. Csak sajnos, ahogy lenni szokott - a legelső és legnagyobb slágerük óta nem jön az ismétlés. 
Red Hot Chilli Peppers hozta a tőlük elvárhatót (By the way). Az újak (vagy ismerté válók közül) pár név még: Lambretta, Puddle of Mudd és a The Calling.


Éles váltás...
Puff Daddy felnőtt és ezt úgy jelezte, hogy P.Diddy-vé vált. (persze duettként jött a sláger) Aztán ezen felbuzdulva jöttek sorban a páros rapszámok sora: Fat Joe Ashantival, Dj Tomekk Lil' Kimmel és Missy Elliott Timbalanddal. (utóbbin nagyon megdöbbentem; hiszen Nelly Furtado és Justin Timberlake lemezeinél találkoztam a pali nevével. Ezek szerint jóval termékenyebb és régi motoros a szakmában)
A megszokott minőséget hozta az év Eminemtől is. Aki végérvényesen világsztárrá nőtte ki magát. Ebben az évben megmutatta Nelly is magát. 2002-ben jelentkezett egy jó számmal Busta Rhymes is. Az együttesek közé szántam az 'N sync utolsó nagy dobását. Végül meggyőztem magam, hogy miért kerüljön ide?! Az köztudott volt a csapatról, hogy 2 tag tudott igazán énekelni. Ebből az egyikük futott be szólóban karriert. (ez a szám is pont ezt segítette/vetítette elő)
Végezetül egy betétdal - amely az év egyik legjobban várt filmjéhez készült (és bukott hatalmasat). Kevés filmről lehet elmondani, hogy a soundtrack jobb lett a mozijához képest. Will Smith bebizonyította ezt a Man in Black 2-vel.


Kisebb átkötés jön a disco-k és klubzenék előtt. 
Jöjjenek a nyári slágerek, sima felejtős vagy az egy slágeres bombák. 
A sor elejére kívánkoznak a hölgyek. A román-angol testvérpáros bebizonyította, hogy megérett a világ a pusztulásra. Énekhang és tehetség nélkül (anyuci segítségével) kiadtak egy lemezt, ami sláger lett. Miről is szól a Cheeky Girls felvétele tulajdonképpen? A nagy büdös semmiről - élvezzétek! (idéznék: "táccs máj bám-disz iz lájf"= fogd meg a s*ggem, ez az élet)
Jöjjön egy másik sláger: nyár - lányok - könnyed dallamok - gyorsan megtanultató refrén és egy bugyuta tánc. Így került a köztudatba a Las Ketchup. Szerintem senki nem emlékszik rá - hacsak nem a rémálmainak köszönhetően. De nem leszek túl szigorú - kellenek az ilyen slágerek is (módjával).
Nem csak a lányok tudnak ám összehozni egyslágeres, nyári "mjúzikot". Tudjátok ki az a B3? Nem? Nem csodálkozom - én sem tudnám. Segítek... (vigyázat! a refrén nagyon nehezen tanulható!)
A nagy sokk után, levezetésképpen a "futottak még" kategória indulói: Sylver, Modern Talking, Atomic Kitten és a Right Said Fred.


Ebben az évben tűnt fel Jan Wayne, aki az egyik legtermékenyebb volt 2002-ben. 3 slágere is meghódította a slágerlistát. Ki nem állhatom a feldolgozásokat - komolyan mondom. Az a személy kedveltette meg velem - akinek tetszett és agyba-főbe hallgatta ezeket a számokat.
Több felvételt dobott piacra a Brooklyn Bounce is - de őket is elérte a tagcsere-hullám. Valamiért divat lett lecserélni a megunt személyeket (vagy csak vérfrissítésre volt szükség). Így került képbe a kilencvenes évek egyik előadója 666. Ő is belépett a BB-ba.
Szerintem az elmúlt 20-25 év legismertebb német tucc-tucc trióját mindenki ismeri. Persze, hogy a Scooterről van szó. A second chapter lezárásaként kilépett Axel Coon - aki szintén nem az eredeti felállásból volt. Helyére (az azóta szintén kilépett és elfeledett) Jay Frog került. Viszont a csapat slágerein nem látszott ez a törés. Ontották egymás után a jobbnál jobb felvételeket.
Aztán itt van még a szintén német, de jóval kisebb nevet szerző Aquagen is. Azért kerültek külön kiemelésre, mert 2 számot adtak 2002-ben és abból az egyik a nyár egyik legjobb felvétele lett. Több hétig Top 10-es listán volt a magyar és a német Viván is. (viszont nevetséges, hogy Ők is feldolgozásokból törtek fel)
Mark oh-t nem hiszem, hogy be kéne mutatni. Már a kilencvenes években is jelen volt - leginkább techno és rave felvételekkel jött ki. Aztán rájött, hogy azok az idők elmúltak. Felturbózta saját számait és adta ki újra. (Randy c. kislemezből így lett a Never stop that feeling. Vagy ilyen volt a Tears don't lie 2002 is). Ezzel még nem lenne gond - csak Ő is hozzányúlt más felvételekhez és dolgozta fel. (a Fade to grey-t még megbocsátottam volna - jobb lett, mint az eredeti, de a "Because I love you" már közel sem) Amúgy valamiért még mindig bejönnek a felvételei (de csakis a 2004 előttiek - utána már nem mutatott semmit).

Az év klubslágereit korábbi DJ-k és formációk dobták piacra. A Starsplash egyik fele még Charly Lownoise és Menthal Theo-ként tevékenykedett. Persze korábbi slágereiket újradolgozva hallhattuk. Ez a duó nem futott sok kört. Ahogy a Groove Coverage és a Mad' House sem. Mindkettő csapat jobbára feldolgozásokból próbált megélni. A 'God is a girl' legalább üdítő kivétel volt. Mert utóbbi énekesnőtől Madonna-nyúlásokat hallani... elég kiábrándító. A Mad' House formáció vezetője az volt, aki a Black Legend slágereket (egyet) dobta piacra. A hangzásvilágot figyelembe vehetjük, hogy detto ugyanaz a kettő zenei alapja. Ha már koppintás és feldolgozás. A Master Blaster trió 2002-ben adta ki első slágerét: "Hypnotic Tango" címmel. A csapat az Italodance vonalat erősítette és tette tiszteletét a "We love italo disco" albummal. Egymást érik az új és régi csapatok, de semmi eredetit nem hagytak ránk. A Novaspace és JXL is csak 1-1 feldolgozást adtak ki.
Dj Sammy is hallatott magáról. Yanou és Do segedelmével kiadták a 'Heaven'-t. Nagy visszhangja volt és a legtöbb válogatásalbumon is helyett kapott - szóval egyértelmű volt, hogy ide is felkerül.
Rocco egy tehetséges lemezlovas. Több slágere is volt - 2002-ben a legnagyobbat a Drop the bass durrant.
Lassan a végére érünk az évnek. A Bomfunk MC-'s utolsó valamire való slágere még felfér a listára - emlékszem, hogy ez a szám is CD-re került, még az 'ezerforintértírt' korszakból.

A 2002 év legkiforrottabb és legjobb slágere kétségtelenül Kosheen kislemeze volt. Mondjuk nem volt nehéz abból a langyos vízből kiemelkedni. De a Catch szerintem a mai napig megállja a helyét, bármelyik klubban.

Röviden és tömören ennyi volt az új évezred második évének zenei kínálata. Sajnos a minőség és mennyiség érezhetően kezdett megbillenni - és sajnos nem a jó irányba!
Viszont 2003 hozott igazi megújulást a klubzenei életben. Találkozunk legközelebb - addig is zenére FÜL!

Címkék: retro zene rock soundtrack r&b dance 90s music rap 2000s

A bejegyzés trackback címe:

https://loudmusic.blog.hu/api/trackback/id/tr166592309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evice 2016.08.24. 23:11:14

A fentiek közül tényleg kevés az igazán jó. Gyatra év volt 2002 :) Brian Adams, Shakira, RHCP most is elmegy, de a mindenkori aktuális tucatzenéktől néha a legszívesebben átrágnám a saját nyaki ütőeremet... Mindenesetre néha jól esik nosztalgiázni ezekre a zenékre :)

retrodj · http://retrodj.blog.hu/ 2016.08.24. 23:12:09

@Evice: A gyenge évkezdet után, erős visszaesés, ami azóta is tart... :)

Evice 2016.08.24. 23:57:32

@retrodj: S a 2015-ös idényt elnézve, ez így is fog maradni még egy jó darabig.

retrodj · http://retrodj.blog.hu/ 2016.08.25. 00:01:39

@Evice: Hát az utóbbi évek naaagy slágereit egy kézen össze lehet számolni az biztos :/

Evice 2016.08.27. 12:22:33

@retrodj: és melyik lenne az az 5? :)

retrodj · http://retrodj.blog.hu/ 2016.08.31. 19:46:15

@Evice: Fogós kérdés... talán egyszer sikerül összeszámolnom annyit :)
süti beállítások módosítása