HTML

Friss topikok

A zenék világa

Akár régi, akár új, a stílus is mindegy - a LÉNYEG: hogy HANGOSAN SZÓLJON!

Címkék

2000s (2) 90s (24) dance (18) magyar (2) music (22) r&b (13) rap (12) retro (24) rock (6) soundtrack (1) zene (24) Címkefelhő

F-F-Frenetikus

2013.01.06. 23:09 | retrodj | Szólj hozzá!

A kilencvenes évek nagy részében a fiú csapatok hódítottak. Tiniként még eljátszottam a gondolattal, hogy milyen úton-módon törölhetném el őket a Föld felszínéről, hiszen minden csajszi őket akarta. Aztán változott a nézetem. Amennyi pénzt kereshettek vele... akár Kozsó stílusban, akár kemény rockerként, de vállaltam volna a szerepem - a lányok, a pénz és az utazásért.

Ennek a hozománya lehetett egyik kedvenc brit csapatom is, a 5ive. Összeválogattak egy klisére 5 srácot: érzelmes, vagány, szépfiú, laza stb... stb... Majd jöttek a slágerek, s ahogy lenni szokott vele együtt az ellentét is. Valaki a pénzre, valaki a ráerőszakolt imidzsére, valaki a csajok miatt. Feloszlás, szólókarrier és annak bukása után, újjáalakult a banda.

Anglia a zene egyik fellegvára - ha bárki kételkedne benne, talán meggyőzi Őt is az Insomnia és a Faithless. Igaz már feloszlott a csapat, de több éves siker kísérte pályájukat. Salva mea, We come 1, Miss U less... a sort lehetne folytatni, de minek? KÖTELEZŐ eleme a kilencvenes éveknek!

Tragikus sorsú osztrák sztár, aki már a nyolcvanas években is befutott előadó volt. Persze karrierje nem volt mentes a botrányoktól. Az 'Amadeus' egész jó volt a keleti blokknak és tiszteletadás is egyben. Ám a kilencvenes években ebből nem élt volna meg Falco - ezért jöttek a diszkó felvételek: "Mutter der Mann mit dem Koks ist da" és a "Naked". Sokad virágzását élte, mikor egy autóbalesetben életét vesztette! R.I.P.

Norman Cook bácsi egy nagyon frappáns név mögé bújt be és ontotta a slágereket. "Rockefeller Skank", "Push the tempo" és "Right here, right now" rengeteg film betétdala lett és közkedvelt a fiatalok körében. Charlie angyalai üldözéses részénél is felcsendül az egyik slágere - nagyon odaillő! Fatboy Slim zenéje meg a fülünkbe!

1992 nagyon különleges év volt, mert ez idő tájt még csak mono magnóm volt. Persze a nővéremnek kétkazettása volt és alig vártam, hogy lelépjen otthonról, hogy a kívánságműsorból rögzített felvételeit lemásoljam magamnak. Sóher volt - muszáj volt valahogy lenyúlnom tőle. Közte Felix egy(etlen) slágerét is! :)

Három macsó lelkesen szólított fel mindenkit, hogy "Throw ya hands in the air" és persze a csajoknak a vallomás "You to me". Ilyenkor azért felmerül bennem a kérdés: hova tűntek a zenetévék? Mert kereslet lenne rá! "...oh baby..."

Ó, a Fool's Garden! Sikerült egy nagyon jó kis dalt összerakniuk. A citromfáról. Persze felülmúlni nem tudták a dal sikerét. Annyira keresett felvétel volt, hogy még Aprajafalva is megénekelte! (nem csak a Captain Törp-öt)

A zanzibári Farrokh Bulsara óriási ikon és hatalmas űrt hagyott maga után. Gyenge túlzással a Queen tagok még mindig Freddy-ből élnek. Tragikusan vesztette életét Aids-ben, amit haláláig titkolt. Majd egy sajtóközlemény jött ki: megfertőződött a gyilkos kórral. Rá egy nappal pedig elhunyt. Zenei nagysága megkérdőjelezhetetlen!

Valakinek a régi idők óriási lehetőséget és megvalósult álmot jelentett. Például a Franch affair énekesnőjének(?). Nyílt titok volt, hogy korábban fehérnemű modellként és luxus kéjhölgyként kereste a mindennapi betevőjét. (he-he, ez jó). Szerencséjére volt mellette pár szakértő zenei producer, akik tudták, hogy kell csomagolni, tálalni a zenét és a hölgyet egyszerre!

Lauryn, Wyclef és Pras. Ők képviselték a zenei ágazatot, amelyben a hip-hop elemek mellett a soul és a reggae is megtalálható. Igaz csak 2 albumot adtak ki és mindenki ment amerre látott, de olyan felvételeket hagytak ránk, mint a  "Ready or not", "Killing me softly" vagy  "Fu-gee-la". Még Grammy-t is sikerült besöpörniük. Apropó - akinek nem esett volna le a tantusz. A hölgyet megtaláljátok az Apáca show 2 film egyik főszerepében.

Do wah diddy diddy dam diddy doh... Aki nem ismeri, az valószínű nem is élt még 1996-ban. Igaz csak egy feldolgozás, amelyet Manfred Mann is kiadott. De Mary-Anett, Toni, Rod és Steve megmutatták milyen is volt a 90-es évek. Pörgős, pattogós és táncolható. Pár év alatt több slágert gyártottak le, mint a világon sok még "működő" előadó. "Celebration", "I wanna be with you", "Close to you", "Take your chance", "Don't go away", "Groove me"(ennél a videónál nem árt megjegyezni azt a klisét, hogy a klipben még nem a valódi énekesnő található, talán mert nem volt elég fotogén? Az összes többiben viszont már igen!)
Kár, hogy tagcsere és feloszlás lett a vége! (ma is üzemelnek a név alatt vadidegen arcok, persze siker nélkül)

Végezetül: Future breeze! Mit kell róluk tudni? Ha ez érdekel, rossz helyen jársz. Rengeteg felvételt adott ki ez a német trance formáció. Napi szinten adták a videóit a viván. Az a nagyszemüveges klip - még kísért álmaimban! :)

Gyorsan eltelt ez az F betű is. Legközelebb olasz énekesnő és itáliai dj, fiesta hangulat, latinos temperamentum, angol elegancia és kemény német rock felvételek várnak ránk. 
Addig is Retro-ra fel!

Címkék: retro zene dance 90s music sláger

A bejegyzés trackback címe:

https://loudmusic.blog.hu/api/trackback/id/tr545002252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása