HTML

Friss topikok

A zenék világa

Akár régi, akár új, a stílus is mindegy - a LÉNYEG: hogy HANGOSAN SZÓLJON!

Címkék

2000s (2) 90s (24) dance (18) magyar (2) music (22) r&b (13) rap (12) retro (24) rock (6) soundtrack (1) zene (24) Címkefelhő

Kilencvenes évek és a magyarok

2014.01.19. 16:31 | retrodj | 2 komment

A kilencvenes években terjedt el szűk kis hazánkban a hálós baseball sapka, a kvarcjátékok (Tetris), a képregények (Bobó, Góliát, Pif és társaik). Zenei téren pedig teret nyert sok új irányvonal. A techno, a rave, a rap és ekkor élte virágkorát a playback is. Csilli-villi leányzók, nulla hanggal és egy férfias kísérővel.
Persze teret hódítottak a lány és fiúbandák is.
Nézzük, hogy Magyarországon milyen nyomot hagytak az évezred utolsó évei - zeneileg?!


Hazánkban sokáig ismeretlen fogalom volt a tátika. Czerovszky Heni; Tunyogi Orsi; Tunyogi Betti; Auth Csilla; Keresztes Ildi; Kozma Orsi vagy Stefanidu Janula egy ország ismeri mára nevüket. Több együttesben vokáloztak, mielőtt ismertté váltak volna szólóban vagy csapatban (esetleg színházi szerepeik révén). Viszont a 90-es évekhez tartozott egy nagyon szép szokás - a playback-elés is, melynek úttörője a Grammy-t nyert (aztán vissza is vették ezt a díjat) Milli Vanilli volt. (volt egy kis afférja ebből Dj Bobonak is és a sort persze lehetne folytatni).

Kis hazánkban, gombamód szaporodtak a tehetséges énekesnők. Nekem sem gyerekként, sem tiniként nem tűnt fel, hogy az összes énekesnő jól néz ki és tud táncolni. Ahogy az sem, hogy ugyanolyan hangszínben énekelnek, mint a rivális együttes tátikái.
A kilencvenes évek első fele amúgy sem bővelkedett nagy felhozatalban. Volt 2-3 együttes (pop-rock vonalon) és egymásnak adták a kilincset a fellépők - szabadtéri koncerteken, falunapokon. 
Aztán persze ez is változott az évek folyamán. Ide is begyűrűzött a nagy nyugat. FLM-es Császár Előd például egy Balázs show-s műsorban elárulta, hogy volt olyan hétvégéjük, amikor 10-15 lekötött haknijuk volt. Kibéreltek a fellépő helyek centrumába egy szállodaszobát és onnan indultak péntek este.
Viszont kissé elkanyarodtunk a témától.


Mai napig megremeg a térdem, ha a 4F Club-os Szabinára kell nézzek. Béres Zoo is elárulta, hogy a hölgy inkább szépség kellékként volt a csapatban és nem a hangja miatt. Furcsa is 2 slágerüket meghallgatni - az egyikben Heni, a másikban Kozma Orsi hangját hallom.
A másik ilyen próbálkozás a Carpe Diem volt. Erős Attila lemezlovasként bizonyított később, de eleinte ők is a playback-et választották. Bemutatkozó számukból vakít, hogy Tunyogi Orsi énekli a refrént. (szinte hallom, ahogy átvált "jött egy felhő...") Aztán az Álomhajóban megint csak más hangot lehet észrevenni (S. Janula). Hogy a szólólemezéről ne is beszéljek.
UFO Zsolti - akinek legelső nevét máig őrzöm autogram kártyán (captain Ten-Cash) összerántott egy Captain Jack koppintást. Az énekeseket valószínű nem Ő választotta, mert az első lemezén jobbára Keresztes Ildikót hallom. Addig a későbbi albumokon már Kozma Orsit vélem felfedezni.
Talán nem véletlenül....


A sort folytassuk a hölgy előadókkal, hiszen - ahogy a férfiak - úgy a nők is kevesen voltak. Legalábbis szólóban. Megvolt az oka, hogy miért:
Sárközi Anita kicsit kakukktojás. Ő már a 80-as évek végén ismert előadó volt, mégis popzenei csúcsára a 90-es végén ért fel.
Alexa - aki még Császár Előddel is haknizott - egy tévéműsornak köszönhette karrierjét. Kiadott pár felvételt és felszívódott.
Betty Love a megboldogult Soho Party énekesnője volt. Kiadott Ő is egy igazán sikeres szólólemezt. Azóta Ő is a ködbe veszett - sajnos. (persze az egyik alapító is sikeres karriert futott be Brunner Zsolti mellett, mint lemezlovas: Náksi vs. Brunner – és persze a kivillanó cicik sem voltak még kikockázva!)
Akikről igazán emlékezetes marad ez a korszak: Auth Csilla; Tunyogi Orsi. Ők több együttes mögött vokáloztak, miután kiadták saját lemezüket.
Az évezred végén még felütötte a fejét Ágnes Vanilla, aki igazán üdítőleg hatott zenéjével és hangjával egyaránt.


A férfiaknál is inkább az volt a jellemző, hogy kiléptek a háttérből, vagy megszűnt csapatukból és álltak egyedül színpadra.
Sipos F. Tamás az egyik úttörője ennek a folyamatnak, aki az Exotic énekese volt. (hogy mennyire "beltenyészet" folyt a háttérben: már a videoklipben feltűnik a Carpe Diem üdvöskéje: Funnah Fanny)
Mr. Rick egy tehetségkutatóból került a köztudatba. (Erik a Viking) Ő is csak pár nyári slágert tudott felmutatni.
Pierrot pedig csak a bohócra kent arcáról tudtuk felismerni. (holott producerként rengeteg projectben részt vett)
Volt pár próbálkozó - aki tartósan sikeres karriert mondhat magának. Ilyen a volt Bonanzás Ákos és Dopeman, akik mára inkább politikai csatározásaikkal tűnnek ki.
Voltak persze lemezlovasok is - Sterbinszky és Junior is ennek az irányvonalnak köszönhette ismertségét.
Sugár Berci - később Bery - is jelentkezett egy-két albummal. Aztán bezárt a bazár.
Sub bass monster-től pedig megtudhattuk, hogy "nincs nő - nincs sírás". Igaza lett...


Külföldön nagyon nyomultak a bandák - ez rányomta a bélyegét a hazánk zenei kavalkádjára. Voltak próbálkozó csapatok (akik MÁR sikeresek voltak):
-Rock irányból az Edda, a Bikini volt a leginkább magáról hallatók között. Érettebb dallamvilágot képviselő Ladánybene 27 vagy épp a Republic. (utóbbiak még a kézis lányokat is az ezüstig repítették a VB-n)
Ne feledkezzünk el a mára nagykorúvá vált Tankcsapdáról se. A kezdeti zúzás után mindig meg tudtak újulni.
Aztán elindult a nagy arany és platina lemezes MULATÓS vonal is – köszönhetően Galambos Lajosnak és a kereskedelmi TV-k Dáridó adásainak:
Balázs Palival, a Dupla Kávéval és Mc Hawer-ral - Tekknő Mikivel karöltve.


Az együttesek szinte egy az egyben nyugati mintára épültek. Már a kilencvenes évek Amerikája megmutatta mi várható, főleg akkor, amikor feltűnt a New kids on the block. Erre jó magyar módiként válaszoltunk a Manhattan együttessel. (még a látszatot is kerülni akarták, hogy USA-t koppintunk) Persze nem voltak egyedül. Hiszen Álmainkban Amerika visszainteget. Auguszt Bárió szólóban is és csapatával is meghódították a lányokat. (AD Stúdióként keresendő)
A szintipop irányvonal legnagyobb képviselője egyértelműen a Bonanza. Depeche-seknek alapmű.
Itt volt még a Digital Scream, amelyről sokat nem tudok elmondani – csak azt, hogy ennél jobban nem összegzi semmi a hazai kilencvenes évek zenei palettáját!
A könnyed ritmusok és a diszkók kedvence volt az FLM - Császár Előddel és Hoffer Danival (nem MISIVEL). Élmény volt, amikor a szomszédos lánykollégiumban léptek fel és aláírást adtak a beírásokra - ha nem látom, nem hiszem el.
A rivalizálást kedvelőinek ott voltak a Hip hop boys-os fiúk és a Happy Gang. Mindkét trió a táncos éneklős fajtából valók. A lányok egyik fele Kulcsot kért a szívhez, addig a többiek Ott várnak ránk.
Persze az évezred végére számtalan próbálkozó volt. Volt, akiknek sikerült a tartós siker (Fiesta, Bon Bon, V.I.P, V-tech, TNT) és volt, akik hamar eltűntek a kezdeti próbálkozások után (Help, Remix, Kiwi, E-mail). Persze próbáltunk újítani, hiszen latinos dallamokat a Fiesta kezdte el játszani elsőnek (sikerre víve azt), ebből táplálkozva próbáltak a többiek meríteni. Crystal az ír népzenei hagyományokra épített, míg a Remix együttes évtizeddel korábban befutott slágert írtak át magyarra - több-kevesebb sikerrel.
A magyar Vengaboys - ezzel a reklámfogással került a köztudatba a Bubble Gum. Tiki, Niki és Viki helyett Tiger, Rico, Tweety és Lolly jutott nekünk.
Az évezred végefelé (miután robbant a tátika botrány) már énekelni is tudó szépségeké lett a terep. Így alakult meg a Splash (Tedd fel kezed, Te és én) és a Groovehouse is. Szerintem kifejezetten fülbemászó dallamokat játszottak és az énekesnők nem csak énekelni tudtak, de a szemnek is kellemes élményt adott.


Mennyire éri meg egy ki nem taposott utat bejárni? Ezt döntse el mindenki maga. Viszont az Anima Sound System kockáztatott és befutott. Annyi személyességet engedjetek meg, hogy itt megemlítsem: engem tanított a banda egyik alapító tagja. Prieger Szabolcs táplálta belém a történelem iránti szeretetet. Továbbá tudni kell azt is, hogy Ők sem egyszerre lettek híresek. Egy élőzenés próbálkozásuk azért nekik is volt. (a DÉL együttessel) Az Anima mellett még a Neo az a csapat, amely világhírűvé vált.


Hogy mennyire koppintottuk a külföldi mintát elég felsorolni a honi együtteseket. Míg a németeknél tombolt a Captain Jack láz, addig nekünk jutott egy Ufo tátika zenekar. Odakint a Scooter őrjöngött, itthon a Kozmix. (kérdés: miért érzek hasonlóságot zeneileg és felállásban a Kerozinnal és a Kozmix-szal kapcsolatosan? Kéttagú, egy hidrogén szőke és egy körszakállas tag, tucc-tucc pörgős zenei alap és üvöltött refrének...)
Ennek gyengébb - de nem elfeledett - kiadása volt a Skyland is... (érezd a ritmust, pumpáld a kereket)


Ne feledkezzünk el a csajokról sem, hiszen megannyi hölgykoszorúnk volt. Indulásként itt maradt az "átkosból" a Pa-Dö-Dő. Lehet őket szidni, utálni - de ami tény: több mint 20 éve álltak össze és rengeteg (főleg nyári) slágert hagytak ránk. Kezdetnek a Bye bye Szása, Szabó János, Várom a levelet, Nyaral a család... megannyi dal és siker övezi a duót.
Aztán, ahogy lenni szokott - külföldön volt egy okos, aki a lánybandákban látott fantáziát. (Spice girls, All saints, Solid Harmony - Angliában; Tic Tac Toe és No Angels - Németországban) Magyar földön a Baby sisters és a Bestiák (Kozso balhé után BST) voltak az elsők, akik sikert arattak megjelenésükkel és felvételeikkel. Aztán ezt meglovagolva jött a C'est la vie és Hauber Zsolti (ex-Bonanza) által felfuttatott Fresh (amelyben több tagcsere volt, mint az összes honi csapatban az elmúlt 50 évben).


Akinek nem elégítette ki a pop és diszkó slágerek az igényeit, annak van még egy s más a tarsolyomban. Itt van például a nagy Danubius Road Show és egyéb nagyobb események, amelyeken az élőzene is elvárt volt.
Ha nem is sokat, de 1-2 évet biztosan lehúzott az UP együttes. (annak idején nem bírtam a bugyuta dalukat, de mára ez is megváltozott - mint sok minden más is). Aztán mára énekest cserélő Back II Black is érdemel pár szót. (Guru - a volt énekes - rendesen felszívódott. Csak Náksiék egy slágerében hallatott magáról)
A Venus együttest nagyon szerettem. Nem is tudnék még egy ilyen jó torokkal (is) megáldott énekesnőt. (na jó, talán találnék)  "MÁUNIKA - hát idegállapotban vóóóótam"' (hiányzik a Mónika show). 2 album után szólózni akart Varga Zsuzsa, de én azóta nem hallottam semmit felőle.
Csak úgy, mint az Unisex énekesnőjéről. Szekeres Adrienn tehetségét bizonyítja, hogy Ő szólóban is megállt a lábán.
Aztán ha élő vagy tátika - akkor itt a Hónaljmirigy. Ahogy Ők fogalmaztak - tipikus egy slágeres zenekar. (hiszen csak átdolgozásokból éltek - egész jól)


Volt egy hazánkban ismeretlen zenei vonal, ami vadonatújnak számított - ez pedig a rap. Break-et még Fenyő Miki nyomatta, de valljuk csak be, hol van ez a minőség és igényesség, egy Cypress Hilltől, Run DMC-től vagy épp Snoop Doggy Dog-tól?!
A kezdeti próbálkozásnak Geszti szövegmondása volt a mérvadó (Rapülők). Vicces, vidám és dallamos volt. Zabálta a nép - ahogy én is. (mit számított, hogy tagjai teljesen más vonalban nyomultak korábban?)
Aztán jöttek a próbálkozók, akik sikerre vitték zenéjüket. A szintén vicces Animal Cannibals volt az első igazán komolynak mondható "rapegyüttes". Rengeteg arany és platinalemez figyel a tarsolyukban.
Csak úgy, mint Ganxsta Zolee és a Kartell formációnak. Szókimondó szövegek - ezt a feliratot minden album elején megtalálhattuk. S nem is csalódtunk - én legalábbis. Aztán ez is üzletággá fejlődött és jöttek ki a klónok - szépen sorban. Voltak akiket bírtam: Sub bass monster, G-play; illetve akiket annyira nem: Fekete Vonat és a Romantic. (talán mert már túlkínált volt ezekből a  rapegyüttesekből)
…még egy kérdés: a szex vajon mi?


Nagyot változott a világ 10 év alatt - amikor a kezdeti lelkesedés és sikerek elvezettek az iparágig. Amikor a kiadók versengtek 1-1 emberért. Vagy amikor saját stúdiót alapítottak a tehetősebb, sikeresebb előadók. Innen eredhet a "család" szó is. Hiszen mindenki igyekezett saját istállót tartani.
A legjobb úttörője ennek Geszti Peti volt. Le a kalappal előtte. Szövegíróból konkrét gyárossá vált. Előadóként is letette a névjegyét. S mára már 3 igazán sikeres együttest mutathat fel. A rap-zenét amolyan mellékvágánynak tekintette. De a Jazz+Az és a Gringó sztár már egy értelmes, muzikális alapokra épült vár lett.
Aztán itt van Zoltán Erika - aki Túl szexi lány, volt... De annyira nagy igény volt a zenéjére és tánciskolájára, hogy mindent sikerre vitt. Tánciskolája ontotta a tehetségeket - aki pedig énekelni is tudott - karriert csinált. Robbie D próbálkozását - amit Dopeman gondozott - erősen áthatja a Freestyler érzés. De az EC Dance Stars is ennek a vállalkozásnak a gyereke. Ahogy a Tik-tak - egy számos produkciója is.
Két együttes tette le igazán a névjegyét az EC családból. Az egyik, a Biző Boys (majd B.Boys) - lányokat megcélzó fiúcsapat. (amúgy az egyik tag a Bad Boys táncformációval szerepelt a Csillag születik adásaiban).
A másik (nagy kedvencem) pedig az Emergecy house. Lehetett tombolni nagyokat a zenéjükre. Nem volt tinidiszkó a Dübörög a ház vagy a Nyakig ér a Holiday nélkül.
Végezetül a Szamuráj kiadónál többen megfordultak, mint bármely másik produkciós irodánál. Zsolti először egy trióban bukkant fel, az Alvajárók formációban (a csapat még egy lemezt kiadott és kifújt). Aztán megalapította az Ámokfutókat - ifj. Jakab "JayJay"-el és Tissy-vel. Az együttesben rengeteg tagcsere volt - viszont egyet el kell ismerni. Énekesnőt tud választani a Szomorú Szamuráj. Viszont nem lehet egy könnyű eset.
Az összes kreált produkciója befulladt, vagy fellázadtak ellene. Ilyen vállalkozása volt a Shygys. A srácok leléptek, majd hamarosan fel is oszlott a csapat.
Hasonló pályán mozgott a Picasso Branch is. Igaz Ők nem hagyták el a nagy megfejtőt - csak tagcserék és létszámzsugorodás kísérte útjukat.
Hogy mennyi ötlete volt (vagy másolt külföldről) jól példázza a Taboo együttes, a Bestiák vagy a Jukebox babies esete is. Még egy Tv-s vállalkozás keretein belül is összerakott egy csapatot. A tiszavirág életű All 4 Love-ot.

 

Igyekeztem a honi ismert (és kevésbé ismert) előadókat, bandákat egy csokorba szedni. Remélem senki nem maradt ki - ha igen, ne kövezzetek meg érte - inkább írjátok meg. Ígérem, pótolni fogom a mulasztásom. Bízom benne, hogy sokatoknak kellemes emlékeket idézett fel ez a zenei utazás. 
Félre bánat, félre bú - még jelentkezem!

Addig is: köszönöm a figyelmeteket!

Címkék: retro zene magyar rock r&b dance 90s sláger

A bejegyzés trackback címe:

https://loudmusic.blog.hu/api/trackback/id/tr295770441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vödör1 2016.11.25. 08:43:29

egész sűrű lett, de valami koncepció volt, hogy a rockzene kimaradt?

retrodj · http://retrodj.blog.hu/ 2016.11.25. 08:44:41

@Vödör1: Szerintem is elég vaskos anyag lett és a rock tényleg direkt maradt ki. Külön bejegyzést akartam szentelni neki, csak elfogyott erre a felületre szánt időm - a legnagyobb sajnálatomra :(

De egyszer pótolni fogom és nem csak a magyarokat :)
süti beállítások módosítása